MALAYSIA MEMBACA #2

with No Comments

Pihak kami sememangnya menyambut baik kempen berimpak positif yang dimulakan oleh Menteri Pendidikan kita, Dr Maszlee Malik#MalaysiaMembaca .

Oleh itu, kami kongsikan bersama-sama anda 10 buah buku yang menjadi pilihan dan kegemaran ahli-ahli kami yang sedang menetap dan belajar di UK-Eire yang mungkin akan menginspirasikan anda semua untuk turut bersama-sama memeriahkan #MalaysiaMembaca dan sekaligus, mencetuskan semangat ingin membaca.

Jom #MalaysiaMembaca bersama-sama walau dimana pun kita berada!


2. Animal Farm by George Orwell

Adalah satu kisah fiksi tentang ‘penindasan’ diterjemahkan melalui perjuangan haiwan-haiwan ternak membebaskan diri dari kawalan manusia.

3. 1984 dari George Orwell

“The best books… are those that tell you what you know already.”

4. I believe by Tariq Ramadan

Secara ringkasnya adalah catatan dari beliau mengenai pemikirannya sendiri.5. The alchemy of Happiness by Imam al Ghazali


6. Falsafah Hidup dari Hamka

Buku ini menyentuh banyak hal bermula dari perkara yang paling fundamental dalam dunia falsafah iaitu akal, keutamaan berfikir, ilmu dan seterusnya menyentuh hal yang lebih besar seperti poligami, keadilan dalam memerintah etc7. Long Walk to Freedom by Nelson Mandela8. Fiqh Luar Negara by Dr Maszlee Malik


9. Ayah by Andrea Hirata

One of the most heartbreaking novel I’d ever read.


10. Quiet by Susan Cain.

Belum habis baca. Will make a long review for this one.

Leave a Reply