Category: ‘Article’

BIARKAN IBU MENANGIS

Kelmarin, kita dikejutkan dengan berita di tanah air tentang kejadian seorang ibu yang mengkelar leher anaknya yang berusia 2 bulan. Ibu berkenaan disyaki mengalami kemurungan (depression) tetapi tidak pernah mendapatkan rawatan. Tidak lama sebelum itu, saya juga telah membaca sebuah artikel tulisan Laura Harris bertajuk “What It’s Like To Be A Stay-At-Home Mom On The […] Read more

SHARE THIS

Donald Trump: Bapa Kapitalis?

ADAKAH TRUMP BAKAL MENJADI BAPA KAPITALISME DUNIA? Pada 17 November 2011, Barack Obama telah menyampaikan ucaptama di parlimen Australia berkenaan masa depan Asia Pasifik iaitu perincian peranan Australia dan Amerika bagi menghadapi cabaran-cabaran getir di rantau tersebut. Di dalam ucapan tersebut, beliau memberitahu kepada ahli parlimen Australia bahawa kerajaan Amerika telah membuat keputusan strategik, iaitu […] Read more

Nov, 11, 2016

0

SHARE THIS

Analisa Pasca Pilihanraya Amerika Syarikat 2016

9hb November 2016. Pagi ini sempat berbincang dengan rakan orang putih British tentang keputusan pemilihan Presiden Amerika Syarikat yang dimenangi oleh Donald Trump dari Parti Republican. Memang kecoh di pejabat kerana orang putih British di sini ramai yang tidak menyokong Donald Trump. Apa yang menarik ialah ada trend yang sama jika dibandingkan dengan keputusan pilihanraya […] Read more

Nov, 09, 2016

0

SHARE THIS

Bulan Safar – Mengimbau Peperangan Khaibar

Alhamdulillah kita telah sampai ke bulan yang kedua di dalam kalendar Islam, iaitu bulan Safar dan di dalam seerah Rasulullah saw, Allah swt telah membuka jalan kemenangan buat umat Islam. Allah swt telah menggunakan kata ‘fathun’ (فتح) di dalam Al-Quran untuk menggambarkan kemenangan yang dijanjikanNya bagi pihak kaum Muslimin yang bersama Rasululullah saw. إِنَّا فَتَحْنَا […] Read more

Nov, 05, 2016

0

SHARE THIS

Lelaki dan Ego

  Lelaki dan ego, wanita dan emosi. Sebagaimana emosi lebih sering dikaitkan dengan wanita, begitu juga, ego sering dikaitkan dengan lelaki. Mungkin pada kebanyakan manusia, terutamanya wanita, merasakan ego merupakan satu perkara negatif. Satu contoh mudah apabila lelaki menolak tawaran seorang wanita yang ingin menolongnya. “Egonya lelaki, tak nak perempuan tolong” Mungkin itu antara cemuhan […] Read more

Oct, 26, 2016

 
  Article

0

SHARE THIS

Brexit: Impact on Malaysia

  There is much discussion and fear contagion among netizens about Brexit. Rightly so; it has great implications on immigration laws and flow of goods and services to and from the UK. These changes will invariably impact Malaysians who are currently in or planning to go to the UK. But the effects from Brexit will […] Read more

Jun, 27, 2016

  Article

0

SHARE THIS

Jaulah Raed Solah – Madrasah Beytul Makdis, Istanbul

BEEDADARI_PROJECT 2.0 Alhamdulillah , hari ini diberi peluang untuk menyantuni anak anak Syria di bumi Turki. Sejujurnya, tidak dapat di ungkap dengan kata kata perasaan aku pada ketika ini. Sewaktu memasuki laman sekolah ini , melihat anak anak ini sedang bermain main sesama mereka, bercampur baur perasaan ketika itu. Di sebalik senyuman mereka, di sebalik […] Read more

Apr, 29, 2016

  Article, WSW

0

SHARE THIS

Jaulah Raed Solah – Cintaku di Cappadocia

Hari ke-5 di Cappadocia (4 April 2016) Tidur aku hari itu terganggu dek bunyi ketukan pintu di pagi hari. Bergegas aku melihat jam di telefon bimbitku. 4.20 pagi! Van yang akan membawa kami akan tiba pada pukul 4.40, maka aku bergegas untuk bersiap. Ku lajukan langkah ke lobi hotel bersama temanku, bimbang sekiranya van tersebut […] Read more

Apr, 25, 2016

  Article, WSW

0

SHARE THIS

Earth Day 2016

Today marks the 46th years of Global Earth Day, many environmental movements are held in more than 50 countries to increase awareness about environmental issues such as global warming and pollution. Earth citizens across the globe are working hand in hand to slowly but progressively build a healthy, sustainable environment, address climate change, and protect the Earth for […] Read more

Apr, 22, 2016

0

SHARE THIS

Jaulah Raed Solah – Kehangatan Bursa

Aku tak pernah tahu kewujudan Bursa di tanah Turki. Meskipun berkali-kali itinerary di panjangkan, aku sepertinya tidak pernah melihat Bursa di dalam tentative. Oleh kerana itu aku tak meletakkan apa-apa harapan terhadap Bursa. Aku dah redha yang mungkin Allah tak akan bagi rasa pun barakah Turki tu, buat masa itu.  Tanpa aku tahu Bursa tempat […] Read more

Apr, 22, 2016

  Article, WSW

0

SHARE THIS

1 2 3 4 5 6

Our Contact

Address : 32 Queensway Derby DE22 3BE

Email : sekretariat@ikramuke.org

Website : http://ikramuke.org/